Thursday 8 September 2011

Berkungfu Di Dapur

assalmualaikum korang!

haiyak cik sara harini dah ankat tangan nak berkungfu!heheheh ,jangan slaah faham pulak,nak memasak la ,cik sara mmg suka memasak,menu harini puding roti! (mentang2 tak pergi kerja kan..)oke!nak tau x resepi yer??kejap yer aku search aja kat google malas nak taip sendiri..

PUDING ROTI VERSI CIK SARA



10 keping roti, disapu mentega
1 tin susu segar
5 biji telur
1 cawan teh gula
1 sudu besar tepung kastard (KALAU TAK NI PUN TAK APA)
sedikit kismis untuk hiasan

Cara-cara
Potong roti sesuka hati dan susun di dalam loyang.
Panaskan susu di atas api(jangan sampai mendidih).
Pukul telur dan gula sampai kembang dan masukkan susu yang telah dipanaskan.
Masukkan tepung kastard dan kacau hingga sebati. (KALAU TAK NI PUN TAK APA)
Tuang campuran atas susunan roti. Biarkan selama 15min supaya roti kembang.Taburkan kismis diatas sekali.
Bakar 20-30min pada suhu 180. Kemudian sejukkan.



pukul telur sampai kembang 


potong roti 



susun dalam loyong dan sapukan dengan mentega 



masukan gula dalam telur 

panaskan susu cair 


campur adunan telur dan gula dalam susu cair yang telah panas 


tuang susu ,telur dan gula yang didihkan taid dalam loyang berisi roti 


hiaskan dengan kismis 


oke!time untuk bakar,nak kukus pon boleh =)



?????????????



mana gambar dah siap masak??hahaha dah dalam perut laa,tak sempat nak snap,dah habis kena ngap..ngap..ngap..




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...